Complete Hanuman Chalisa | पूर्ण हनुमान चालीसा: जानिए सबकुछ
आज के लेख में हनुमान चालीसा व हनुमान चालीसा से जुड़े सामान्यतः सभी जानकारियां प्राप्त होगी। सबसे पहले हनुमान चालीसा का पाठ जानेंगे, उसके बाद इससे जुड़ी तमाम जानकारियां को प्राप्त करने की कोशिश करेंगे।
1. श्री हनुमान चालीसा लिरिक्स – हिंदी में
( श्री हनुमान चालीसा लिरिक्स विडियो )
दोहा
श्री गुरुचरण सरोज रज , निज मन मुकुरु सुधारि ।
बरनऊॅ रघुबर विमल जसु , जो दायक फल चारि ।।1
बुद्धिहीन तनु जानि के , सुमिरौं पवन-कुमार ।
बल बुधि विद्या देहु मोहिं , हरहु कलेस बिकार ।।2
चौपाई
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर ।
जय कपीश तिहुॅ लोक उजागर ।।1
राम-दुत अतुलित बलधामा ।
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा ।।2
महाबीर विक्रम बजरंगी ।
कुमति निवार सुमति के संगी ।।3
कंचन बरण बिराज सुबेसा ।
कानन कुण्डल कुंचित केसा ।।4
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै ।
कॉधे मूॅज जनेऊ साजै ।।5
शंकर-सुवन केशरी-नंदन ।
तेज प्रताप महा जग-वंदन ।।6
विद्यावान गुनी अति चातुर ।
राम काज करिबे को आतुर ।।7
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया ।
राम लखन सीता मन बसिया ।।8
सुक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा ।
बिकट रूप धरि लंक जरावा ।।9
भीम रूप धरि असुर संहारे ।
रामचंद्र के काज संवारे ।।10
लाय सजीवन लखन जियाये ।
श्री रघुबीर हरषि उर लाये ।।11
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई ।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ।।12
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं ।
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं ।।13
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा ।
नारद सारद सहित अहीसा ।।14
जम कुबेर दिगपाल जहां ते ।
कबि कोबिद कहि सके कहां ते ।।15
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा ।
राम मिलाय राज पद दीन्हा ।।16
तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना ।
लंकेस्वर भए सब जग जाना ।।17
जुग सहस्र योजन पर भानू ।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू ।।18
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं ।
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं ।।19
दुर्गम काज जगत के जेते ।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ।।20
राम दुआरे तुम रखवारे ।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे ।।21
सब सुख लहै तुम्हारी सरना ।
तुम रक्षक काहू को डर ना ।।22
आपन तेज सम्हारो आपै ।
तीनों लोक हांक तें कांपै ।।23
भूत पिसाच निकट नहिं आवै ।
महाबीर जब नाम सुनावै ।।24
नासै रोग हरै सब पीरा ।
जपत निरंतर हनुमत बीरा ।।25
संकट तें हनुमान छुड़ावै ।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै ।।26
सब पर राम तपस्वी राजा ।
तिन के काज सकल तुम साजा ।।27
और मनोरथ जो कोई लावै ।
सोइ अमित जीवन फल पावै ।।28
चारों जुग परताप तुम्हारा ।
है परसिद्ध जगत उजियारा ।।29
साधु-संत के तुम रखवारे ।
असुर निकंदन राम दुलारे ।।30
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता ।
अस बर दीन जानकी माता ।।31
राम रसायन तुम्हरे पासा ।
सदा रहो रघुपति के दासा ।।32
तुम्हरे भजन राम को पावै ।
जनम जनम के दुख बिसरावै।।33
अंतकाल रघुबर पुर जाई ।
जहां जन्म हरि-भक्त कहाई ।।34
और देवता चित्त न धरई ।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई ।।35
संकट कटै मिटै सब पीरा ।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा ।।36
जै जै जै हनुमान गोसाईं ।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं ।।37
जो सत बार पाठ कर कोई ।
छुटहि बंदि महा सुख होई ।।38
जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा ।
होय सिद्धि साखी गौरीसा ।।39
तुलसीदास सदा हरि चेरा ।
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा ।।40
दोहा
पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप ।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप ।।
2. श्री हनुमान चालीसा से जुड़े खास जानकारियां
दोस्तों अभी हमने ऊपर हनुमान चालीसा का लिरिक्स पढ़ा। अब हम हनुमान चालीसा के बारे में अक्सर मन में उठने वाले जिज्ञासा या उन सवालों का जवाब जानेंगे।
अब हम सबसे पहले श्री हनुमान चालीसा से जुड़े उन सवालों का लिस्ट तैयार करते हैं। इसके बाद उनका जवाब जानेंगे।
1. श्री हनुमान चालीसा के रचयिता कौन है ?
2. श्री हनुमान चालीसा क्या है, इसमें कितने दोहे व चौपाई है?
3. श्री हनुमान चालीसा का पाठ कब करना चाहिए?
4. श्री हनुमान चालीसा का पाठ कैसे करें तथा कितने बार करें?
5. हनुमान चालीसा के पाठ से लाभ क्यों नहीं मिलता है ?
6. हनुमान चालीसा पढ़ने से क्या नुकसान होता है, हनुमान चालीसा के पाठ से किस स्थिति में हानी होता है
7. क्या लड़कियां हनुमान चालीसा का पाठ कर सकती हैं, महिलाएं हनुमान चालीसा का पाठ कैसे करें
8. हनुमान चालीसा के पाठ से क्या फायदे व लाभ मिलता है ?
श्री हनुमान चालीसा का MP3 Song , रिंगटोन डाउनलोड करने व हनुमान चालीसा का विडियो के लिए तथा ऊपर लिखे हनुमान चालीसा से जुड़े सभी सवालों का जवाब जानने के लिए नीचे क्लिक कीजिए
यहां पढ़ें – जानिए श्री हनुमान चालीसा से जुड़े सभी सवालों का जवाब – Click Here
Also Read – यह भी अवश्य पढ़ें – नीचे क्लिक करें
1. जानिए श्री हनुमान चालीसा पढ़ने के 20 अद्भुत चमत्कारिक फायदे
2. बाल समय रवि भक्ष लियो – इस पाठ को करने से दूर होगा हर समस्या
3. हनुमान जी के 12 सबसे लोकप्रिय भजन
6. बजरंग बाण – सारे विपत्तियां हो जायेंगे दूर
8. लवकुश गीत – हम कथा सुनाते राम सकल गुणधाम की
3. Hanuman Chalisa Lyrics in English
Doha
Shri Guru Charan Saroj-raj, Nija manu Mukura Sudhaari !
Baranau Rahubhar Bimala Yasha, Jo Dayaka Phala Chari !!1
Budhee-Heen Thanu Jannikay, Sumirow Pavana Kumara !
Bala-Budhee Vidya Dehoo Mohee, Harahu Kalesha Vikaara !!2
Chopai
Jai Hanuman gyan gun sagar !
Jai Kapis tihun lok ujagar !!1
Ram doot atulit bal dhama !
Anjaani-putra Pavan sut nama !!2
Mahabir Bikram Bajrangi !
Kumati nivar sumati Ke sangi !!3
Kanchan varan viraj subesa !
Kanan Kundal Kunchit Kesha !!4
Hath Vajra Aur Dhuvaje Viraje !
Kaandhe moonj janehu sajai !!5
Sankar suvan kesri Nandan !
Tej prataap maha jag vandan !!6
Vidyavaan guni ati chatur !
Ram kaj karibe ko aatur !!7
Prabu charitra sunibe-ko rasiya !
Ram Lakhan Sita man Basiya !!8
Sukshma roop dhari Siyahi dikhava !
Vikat roop dhari lank jarava !!9
Bhima roop dhari asur sanghare !
Ramachandra ke kaj sanvare !!10
Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye !
Shri Raghuvir Harashi ur laye !!11
Raghupati Kinhi bahut badai !
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai !!12
Sahas badan tumharo jash gaave !
Asa-kahi Shripati kanth lagaave !!13
Sankadhik Brahmaadi Muneesa !
Narad-Sarad sahit Aheesa !!14
Jam Kuber Digpaal Jahan te !
Kavi kovid kahi sake kahan te !!15
Tum upkar Sugreevahin keenha !
Ram milaye rajpad deenha !!16
Tumharo mantra Vibheeshan maana !
Lankeshwar Bhaye Sub jag jana !!17
Jug sahastra jojan par Bhanu !
Leelyo tahi madhur phal janu !!18
Prabhu mudrika meli mukh mahee !
Jaladhi langhi gaye achraj nahee !!19
Durgaam kaj jagath ke jete !
Sugam anugraha tumhre tete !!20
Ram dwaare tum rakhvare !
Hoat na agya binu paisare !!21
Sub sukh lahae tumhari sar na !
Tum rakshak kahu ko dar naa !!22
Aapan tej samharo aapai !
Teenhon lok hank te kanpai !!23
Bhoot pisaach Nikat nahin aavai !
Mahavir jab naam sunavae !!24
Nase rog harae sab peera !
Japat nirantar Hanumant beera !!25
Sankat se Hanuman chudavae !
Man Karam Vachan dyan jo lavai !26
Sab par Ram tapasvee raja !
Tin ke kaj sakal Tum saja !27
Aur manorath jo koi lavai !
Sohi amit jeevan phal pavai !!28
Charon Yug partap tumhara !
Hai persidh jagat ujiyara !!29
Sadhu Sant ke tum Rakhware !
Asur nikandan Ram dulhare !!30
Ashta-sidhi nav nidhi ke dhata !
As-var deen Janki mata !!31
Ram rasayan tumhare pasa !
Sada raho Raghupati ke dasa !!32
Tumhare bhajan Ram ko pavai !
Janam-janam ke dukh bisraavai !!33
Anth-kaal Raghuvir pur jayee !
Jahan janam Hari-Bakht Kahayee !!34
Aur Devta Chit na dharehi !
Hanumanth se hi sarve sukh karehi !!35
Sankat kate-mite sab peera !
Jo sumirai Hanumat Balbeera !!36
Jai Jai Jai Hanuman Gosaee !
Kripa Karahu Gurudev ki naee !!37
Jo sat bar path kare kohi !
Chutehi bandhi maha sukh hohi !!38
Jo yah padhe Hanuman Chalisa !
Hoye siddhi sakhi Gaureesa !!39
Tulsidas sada hari chera !
Keejai Nath Hridaye mein dera !!40
Doha
Pavan Tanay Sankat Harana, Mangala Murati Roop !
Ram Lakhan Sita Sahita, Hriday Basahu Soor Bhoop !!
दोस्तों आज के लेख में हमने श्री हनुमान चालीसा लिरिक्स हिंदी व अंग्रेजी में जाना । साथ ही श्री हनुमान चालीसा से जुड़े कुछ खास जानकारियां भी प्राप्त किया। आप अपनी राय या सुझाव हमें कामेंट बाक्स में बता सकते हैं। हमारे सभी आर्टिकल का लिस्ट देखने के लिए यहां क्लिक करें ।